Inspiratie

Overdenking van Ds Marthe de Vries op 25 februari 2018
Beste mensen,

Het is niet eenvoudig in deze dagen om het geloof in de mensheid te houden. Er gebeuren zoveel dingen die je gemakkelijk cynisch kunnen maken. Wat heeft het voor zin om het over hulp aan onze naaste te hebben, als blijkt dat die hulp in gebieden waar het hard nodig is zo heel anders uitpakt dan bedoeld is. Waar misbruik wordt gemaakt van de kwetsbare situatie waarin mensen kunnen verkeren. Wat heeft het voor zin om te geloven dat wij dingen ten goede kunnen keren, dat we lessen kunnen trekken uit het verleden, als in Amerika de jongeren die hun stem verheffen tegen het wapengeweld weggezet worden als intriganten?

De volledige overdenking kunt u downloaden door aan te klikken: Overdenking op 250218
De afbeelding stelt voor 'De woede van Ahasveros' van Jan Steen; hier opgenomen met dank aan het Mauritshuis, Den Haag
'Opstanding' door Marthe de Vries (1 maart 2018)
Opstanding

Resurrection, heet dit prachtige schilderij van de Tsjechische schilder Josef Žáček (1951-). Hij schilderde het in 1988, in zijn periode van het licht. Het was de tijd waarin ook in de Tsjechische samenleving nieuw licht doorbrak. Er kwamen barsten in de communistische dictatuur en er kwam langzaam zicht op de vrijheid.
Ik vindt het een prachtig, fascinerend schilderij: in het beeld komen Goede Vrijdag en Pasen samen. Het hart wordt gevormd door een licht vlak, waarin het licht in beweging lijkt te zijn. Er omheen zijn echter de contouren van een kruis zichtbaar. Daar, in het hart van het kruis, op het snijvlak van de horizontale en verticale balk, breekt het licht door. Dat is het wonder van Pasen: het kruis, het lijden en de dood hebben niet het laatste woord, maar het licht dat doorbreekt.
Door de blauwe kleur waarin het geschilderd is, komt nog een andere associatie bij mij op: het voelt bijna alsof ik onder water ben, onder een besneeuwde ijsvlakte en ineens het wak ontdek, waardoor ik weer naar het licht, naar het leven kan; beeld van verlossing.

Marthe de Vries

Het schilderij is hier afgebeeld met toestemming van Josef Žáček